Kosgeb yeni açılan işletmelere belirli şartları sağlamaları karşılığında 50.000 TL hibe 100.000 TL geri ödemeli olarak destek sağlamaktadır. Malumunuz Kosgeb internet sitesinde yada diğer yerlerde bunların nasıl olacağına dair net anlaşılır bilgiye ulaşılmıyor.

KOBİDOKYA ekibi olarak hazırladığımız bilgiler umarım işinize yarar ;

 

Nedir bu desteği almanın şartları ;

  • Birincisi ve beklide en önemlisi  Kosgeb tarafından onaylanmış uygulamalı girişimcilik eğitimlerine katılarak bir girişimcilik sertifikasına sahip olmanız.

  • Bu kursların nerede düzenlendiğine  http://www.kosgeb.gov.tr/site/tr/baglanti/ugeliste adresine tıklayarak ulaşabilirsiniz.

  • İkincisi işletmenizin bu kurstan sonra kurulmuş olması ,kurs esnasında kurulan işletmeler dahi bu destek kapsamından faydalanamıyor maalesef, o yüzden eğer bu destekten faydalanmayı düşünüyorsanız işletmenizin açılış tarihini kurs bitiminden sonraya ertelemelisiniz. Eğer bu kurslara katılırsanız kurstan sonra alacağınız sertifika tarihinize ve işletmenizin açılış tarihine bakarlar.

  • Bu destek için en önemli konulardan bir tanesi açacağınız işin  Kosgeb’in desteklediği sektörler içerisinde faaliyet göstermesi gerekmekte.

  • Kosgeb desteklediği sektörler için http://www.kosgeb.gov.tr/site/tr/genel/detay/179/desteklenen-sektorler-nelerdir

  • Linkinden kesin bilgiye ulaşabilirsiniz.ama kabaca anlatmak gerekirse KOSGEB sağlık, emlakçılık, sigorta,eğitim,tarım, hayvancılık sektörlerinde çalışan firmalara destek vermemekte.

  • Bu sektörlerde açacağınız işletme KOSGEB tarafından maalesef desteklenmeyecektir.

  •  Ayrıca eğer aynı sektörde geçmiş bir yıl içerisinde faaliyet gösteren bir işletme açmış iseniz , herhangi bir şirkette %50 den fazla ortaklı iseniz ve sigortalı olarak bir firmada çalışıyor iseniz bu destek kapsamında destek alamıyorsunuz.

  • Yani size ait bir manav işletmesi mevcut kapattınız bir sene içerisinde restaurant açtınız girişimcilik desteğinden faydalanabiliyorsunuz , ama manavı kapatıp bir sene içerisinde yine manav açarsanız bu destek size çalışmıyor.

  • Eğer bir şirkette %50 den fazla hisseniz mevcut ise bu hissenizi devretmeden girişimcilik desteğinden faydalanamıyorsunuz.

  • Yine sigortalı olarak çalışıyorsanız bu kurslara katılıp işletme açtığınıza sigortalılığınızı bitirerek bu işletme kaydını oluşturmanızı istiyorlar, yani bir  yerde KOSGEB girişimci bir işletme kurdu ise başında dursun istiyor.

  • Şirketinizi kurmadan önce bilmeniz gereken önemli hususlardan biri de girişimcilik sertifikasına sahip ortağın şirkette minimum %30 hisseye sahip olması gerekiyor.

  • Girişimcilik eğitimlerine katıldınız ve yukarıda bahsedilen şartları taşıyan bir işletme açtınız ise şimdi yapmanız gereken KOSGEB kaydınızı gerçekleştirmek.

 

  • KOSGEB kaydı için gerekenler ;

  • İmza Beyannamesi , Oda faaliyet belgeniz , Sicil Gazete örneği ile beraber http://destek.kosgeb.gov.tr/Pages/Application.aspx linkinden doldurarak çıkartacağınız KOBİ bilgi beyannamesi ve Kobi bilgi dökümanını çıktısını alıp kaşe imza yaptıktan sonra bağlı bulunduğunuz KOSGEB müdürlüğüne teslim etmeniz gerekiyor.

  • Bağlı bulunduğunuz KOSGEB müdürlüğünü sisteme gireceğiniz adrese göre size sistem atayacak ve bunu göreceksiniz zaten.

  • Kobi beyannameniz onaylandıktan sonra artık Kosgeb internet sitesinde bulunan E-KOBİ sitemine giriş yaparak iş planınızı sisteme girmeniz gerekmekte.

  • İş planı için nelere dikkat etmeniz gerekliliği İş planı başlıklı linkimizden ulaşabilirsiniz.

 

KOSGEB GİRİŞİMCİLİK DESTEĞİ

 

Kosgeb girişimcilik sertifikasına sahip ve destek öncesinde belirttiğimiz hususlar çerçevesine kurulmuş olan işletmeniz için atmanız gereken adımlar şu şekilde ;

1 –Kosgeb sistemine kayıt olmak,

2-İş planınızı hazırlayıp sisteme yüklemek

3-sistemden alacağınız iş planı çıktısını ekleri , faturalarınız (yada proforma ) ile birlikte bağlı bulunduğunuz kosgeb müdürlüğüne teslim etmek.

 

Kosgeb planı teslim ettikten sonra kosgeb tarafından kurula çağırılacaksınız , kurulda yaptığınız işi çizdiğiniz plan doğrultusunda anlatıp aldığınız yada alacağınız makine ekipmanlar hakkında sorulanları cevaplamanızı isterler.

 

Kurul tarihi tarafınıza resmi yazı ile bildirilecektir. Kurula girdikten sonra istediğiniz desteklerin ne kadarının ve hangilerinin kabul edildiği yine resmi yazı ile tarafınıza iletilecektir.

Yazı tarafınıza iletildikten sonra kurul kararına yazıda belirtilen şekilde itiraz edebilir, yada kabul ederek sistemden çıkartacağınız taahhütname çıktısını alıp kaşe imza yaparak kosgebmüdürlüğüne teslim etmeniz gerekiyor.

 

Bu esnada dikkat etmeniz gereken mevzuu faturaların iş yeri açılışından önce kesilmemiş olması gerekiyor, eğer geri ödemeli destek kullanacaksanız bu makine ekipmanın faturası kuruldan çıkınca imzalayacağınız taahhütname tarihinden sonra kesilmesi gerekmekte.

 

Yani geri ödemeli desteği kullanacaksanız planınızı sunarken burada yer alan makine ekipman için faturanızı kestirmeyip proforma fatura almanız gerekmekte.

 

Ayrıca bilmeniz gereken en önemli hususlardan birisi ödemelerinizin tamamını banka üzerinden yapmanız gerekmekte. Nereden makine ekipman aldı iseniz oranın hesabına sizin yada şirketinizin adına banka üzerinden ödeme yapılması gerekmekte. Kosgeb’e teslim edeceğiniz faturaların arkasında böyle bir dekont mutlaka olması gerekmekte.

 

Ödemelerinizi kendinize ait bir kredi kartı ile de yapabilirsiniz , eğer taksitli aldı iseniz taksitler bitince kredi kart ekstreleriniz ve ödeme dekontlarınızla birlikte ödeme talep edebileceksiniz.

 

Taahhütnamenizi teslim ettikten sonra sisteme işlenmesi için bekleyeceksiniz,işlendi ise artık ödeme oluru çıkartacaksınız .

 

Ödeme oluru yine sisteme giriş yaparak girişimcilik destek kısmından çıkacak.Çıkardığınız ödeme olurunu orda okey verdiğinizkalemlerin faturalarını ve dekontları ile birlikte müdürlüğünüze teslim edeceksiniz.

 

Ödeme oluru çıkartırken sistem sizden paranın yatacağı size ait olan bir iban numarasını işlemenizi isteyecek.bunu hazırlamayı unutmayın.

 

Yine sadece girişimcilik desteklerinde değil diğer bütün desteklerde de sizin vergi ve sgk ya borcunuzu sorgularlar, eğer buralara borcunuz varsa çıkan hibeyi size değil ilk önce buralara öderler, hibeden kalan olursa onu da sizin hesabınıza atarlar.

 

PARAYA GELELİM

 

Kosgeb girişimcilik kursuna katılıp şartları taşıyan bir işletme açtığınızda ;

 

Kosgeb 50.000 TL hibe 100.000 TL geri ödemeli olarak işletmenizi destekleyecek.

 

50.000 TL lik hibe şu şekilde ;

 

  • İşletmenizin açılış masrafları için 2.000,00 TL  ( bu bütün girişimcilerde eşit şekilde ödeniyor, işletmeyi açtığınız yere yada cinsiyetinize göre değişmiyor)

  • Makine ekipman ve yazılım  için 18.000,00 TL destek vermekte. (destek açılan yere ve cinsiyete göre değişmekte açıklaması aşağıda yapılacak)

  • İşyerinizin kirası ve personel giderleri için ise 30.000,00 TL. (destek açılan yere ve cinsiyete göre değişmekte açıklaması aşağıda yapılacak)

  • Ayrıca Makine ekipman kısmı için ayrıca 100.000,00 TL lik geri ödemeli destekten faydalanabiliyorsunuz.buradaki destek oranı da yine açılan yere ve cinsiyete göre değişiklik arz edebiliyor.

Gördüğünüz gibi kosgeb hammaddeye, araç alımına, tadilat gibi giderlere destek vermemekte.

Ayrıca bu paraları siz işletmenizi açıp Kosgeb kayıtlarınızı yaptırıp iş planınızı teslim ettikten kurula girdikten sonra kosgeb’ten isteyeceksiniz.

Kurul yukarıda sayılan kalemlerden uygun gördüklerini uygun görülen oranlarda destekleyecek.

İsteyeceğiniz makine ve ekipman ya yeni olacak yada makineler için 3 yaşını doldurmamış olma şartı aranır. İkinci el makine alma niyetinde iseniz bunun yaşını da kanıtlamak zorundasınız. Bunun için makine mühendisleri odasında makine yaşını belirtir bir rapor istenecektir. Eğer makine 3 yaşını aştı ise maalesefKosgeb o makinenizi desteklemez.

Yani siz ofisiniz için bir masa aldınız ve 5000 TL ödediniz kurul üyeleri bu kadar lüks bir masaya gerek olmadığını düşünüp size bu masa için 3500 TL ödemeyi kabul edebilirler.

Kurul tarafından kabul edilen makine yada ekipmanınız için ödeme talep formunu faturanız ile birlikte teslim ederken fatura tutarını ödediğinizi gösterir dekontu da teslim etmeniz gerekmekte.

Eğer tamamını ödeyecek durumunuz yoksa hibe kısmını alım yaptığınız yere isteyebilirsiniz.

Örneğin ; 25.000 TL + KDVlik bir makine aldık. Bunu KOSGEB kurulukabul etti.

Burada önemli olan işletmeyi açtığınız yer .. Eğer birinci ve ikinci bölgede açtı iseniz (Hangi ilin kaçıncı bölgede olduğunu görmek için tıklayınız) erkek bir girişimcinin alacağı destek %60 oranında olacaktır.yani örneğimizdeki makine için kosgeb size 15.000 TL destek çıkacaktır. Eğer aynı bölgede kadın , 1.derecede şehir yakını , engelli yada gazi iseniz destek miktarı 20.000,00 TL ye kadar çıkar.

Geriye kalan kısmı ve KDV’nin sizin tarafınızdan ödenmesi gerekmektedir.

3.4.5.ve 6 bölgelerde kuruldu iseniz yukarıda anlatılan destekler erkek bir girişimci için %70 diğerleri için %90 oranına kadar çıkmakta.

Gördüğünüz gibi makine ekipman ve yazılım için ayrılan 18.000 TL destek miktarı kira ve personel desteği olan 30.000 TL den alınarak +9000,00 TL ye kadar artırılabiliyor.

Yani hibe olan makine ekipman desteğini 27.000,00 TL ye kadar artırabiliyorsunuz, tabi artırdığınız tutar kadar kira personel desteği azalmakta. 18.000 TL desteği 23.000 TL ye kadar artırdığınızı varsayalım bu durumda 30.000,00 TL olan kira ve personel desteğiniz 25.000 TL ye düşecektir.

Yine makine ekipman ve yazılım giderleriiçin hibe verilen tutar size yetmezde 100.000,00 TL lik krediden faydalanabilirsiniz. Burada verilen parayı nakit olarak alma, hammadde için araç için inşaat tadilat gibi giderler için kullanamazsınız sadece makine ekipman ve yazılım için geçerli , ayrıca kurula teslim esnasında bunun faturasının kesilmemiş olması gerekiyor.

Burada kullanacağınız desteğin faturasını taahhütnamenizi kullandıktan sonra kestireceksiniz.

Yine yukarıda sayılan oranlar bu geri ödemeli destek için geçerli , örneğin 80.000 TL+KDVlik bir makine için destek almaya hak kazandınız .. Burada KOSGEB sizden destek çıkan makine ekipman için kesilen faturayı ve dekotunu teslim etmenizi isteyecek.Burada size 1ve 2. Bölgede açılan bir firma için erkekseniz 48.000 TL , bayan,özürlü, şehit yakını , gazi yada engelli iseniz 64.000 TL kredi verir.

3.4.5.6 bölgelerde açıldı iseniz aynı makineye erkeklerde 56.000 TL diğerlerine 72.000 TL kredi verir.

Krediyi taahütname tarihinden başlamak koşulu ile 30 ay ödemesiz , 3 er aylık vadelerde 8 eşit taksitte geri ödüyorsunuz.

Kosgeb’in size bu krediyi kullandırabilmesi için bir şartı daha var oda çekeceğiniz kredi tutarı kadar teminat mektubu bulmanız, son ödeme tarihinden 2 sonrasına kadar geçerli olacak bu teminat mektubunu bankalardan yada Kredi Garanti Fonu aracılığı ile çıkartabiliyorsunuz.

Bunun size masrafını öğrenebilmek için en yakın bir banka şubesini ziyaret etmeniz sizin faydanıza olacaktır, hem size maliyetini hem de şartlarını öğrenmiş olursunuz.

Bir de 30.000 TL kira ve personel giderlerinize destek veriyor KOSGEB, kurula girdikten sonra imzalayacağınız taahhütname tarihinden başlamak kaydı ile aylık maksimum 1.000,00 TL toplamda da 30 ay size destek verebilir.

Kiralayacağınız işletmenize kontrat üzerinde yatan tutar üzerinden ve sigortalı çalışan personelinizeverdiğiniz net maaş tutarı üzerinden aylık toplamda maksimum 1.000 TL olmak kaydı ile yukarıda belirlenen oranlarda destek alabileceksiniz.

Örneğin bir personeliniz var ayda 2.000,00 TL maaş ödüyorsunuz ve bu rakam üzerinden personeli sigortaladınız.Maaşını da her personelin banka hesabına yatırdınız. Sigorta dökümünüzü ve maaş dekontlarını toplayıp kosgeb sisteminden alacağını işletme giderleri desteği ödeme olurunu çıktı alıp kaşe imza yaparak kosgeb müdürlüğüne teslim etmeniz halinde hesabınıza ödeme yapılacaktır.2.000,00 TL nin %60 ı 1.200,00 TL yapar sizin alacağınız para her ay için 1.000,00 TL olacaktır.

Aynı şekilde kira kontratınızı ve yatırdığınız dekontları ödeme oluru ile birlikte götürüp işletme giderleri desteğinden faydalanabilirsiniz.

Burada da cinsiyetinize iş yeri açtığınız yere göre destek yüzdeleri değişecektir.

Gördüğünüz gibi KOSGEB size işyerinizi açmadan her hangi bir ödeme yapmıyor, önce siz harcamayı yapacaksınız sonra size belirtilen oranlarda destek verecek, Bu parayı ne zaman alacağınız konusunda belirlenen bir tarih yok bunun için siz iş yerinizi açıp iş planınızı KOSGEB’e teslim ettikten sonra kurul bekleyeceksiniz her ilde ortalama ayda bir kurul yapılıyor ama başvuru çok az olursa bunu bekletme durumları da olmuyor değil.

Kurul olduktan sonra siz taahütnamenizi imzalayıp teslim edeceksiniz KOSGEB uzmanınız bunları sisteminize işleyecek , daha sonra fatura ve dekontlarınızı ödeme olur çıktıları ileteslim edip beklemeye geçeceksiniz, eğer uzmanınız hızlı çalışır ve ödemelerinizi muhasebeleştirip hemen sisteme işlerse artık ödemeyibeklemeye başlayabilirsiniz.

Bu geri ödeme için 8 ay bekleyenler olabilir, burada ki hızlılık ödenek durumuna göre de farklılık arz edebilir.

Konu ile ilgili anlaşılmayan yada merak ettiğiniz bir hususu mutlaka bize yazın uzman arkadaşlarımız sizinle irtibata geçip mutlaka yardımcı olacaklardır ..

Bilgi için   info@kobidokya.com   a yazın..