Kosgeb Yurt Dışı İş Gezisi Desteği Nasıl Alınır ?

Kosgeb işletmelerin yurt dışı iş yapma becerilerini artırmak , yeni pazarlara açılmalarını sağlamak , fuar ziyaretleri yapmalarını sağlamak gibi amaçlarla yaptıkları iş gezilerine belirli oranlarda destek vermektedir.

Burada bu deseteği almak için nasıl başvuru yapılır kimler başvuru yapabilir başvuru süreci nasıl işler ve sonlandırılır sorularını yanıtlamaya çalışacağız.

1-Kosgeb’e yurt dışı iş gezisi başvurusunu mutlaka bir meslek kuruluşu aracılığı ile yapmak gerekir, yada Kosgeb müdürlüğünün kendisi bu tarz bir gezi düzenleyebilir.

Yani iş gezisine ben gidiyorum demekle başvuru yapamıyorsunuz yada 10-15 işleme bir araya gelerek kendiniz bir acente ile anlaşıp başvuru da yapamıyorsunuz mutlaka bir esnaf odası, ticaret odası , sanayi odası gibi meslek kuruluşu tarafından başvuru yapılaması gerekiyor.

2-İlgili meslek kuruluşu Kosgeb il müdürlüğüne Yurt Dışı İş Gezisi Programı Meslek Kuruluşu Başvuru Formu ve Taahhütnamesi   ile başvuru yapar . Form içerisinde gerekli bilgileri girdikten sonra alt kısımlarda yer alan yurt dışında yer alacak faaliyetler kısmı vardır ki bunlardan yurt dışı iş gezisi kapsamında planlanan iş görüşmeleri listesi olmazsa olmazlardandır. Yani yurt dışı iş gezisinde mutlaka ikili iş görüşmesi planlanmalı gideceğiniz yerde kimlerle görüşecekseniz bunun listesini Kosgeb’e başvuru esnasında sunmalısınız. Yoksa başvurunuz ret olacaktır. Bu listeyi sunmakla kalmayıp bu adamları nereden buldunuz nasıl anlaştınız sorularını cevaplayacak bir kanıtınızında olması lazım. Bir davetiye mektubu , bir mail çıktısı ( ki bazı müdürlükler mail çıktısını inandırıcı bulmayabilir) En güzeli buralardan alacağınız ve ekinde bu forma yazdığınız firmların listesi olan firma listesi bulunan bir davetiyemektubu bulmanız gerekecektir.

Bu olmazsa olmaz ikili iş görüşmelerinin yanında bir de formda yazan diğer faaliyetlerden de en az birini gerçekleştirmeniz gerekiyor. Bunlar bir meslek kuruluşu ziyareti ,Fuar katılımı yada Sanayi bölgesi , teknopark ziyareti olabilir. Tabi yazdığınız bir fabrika ziyareti içinde müdürlüğe bir davetiye mektubu yada maili sunmanız başvurunun onaylanması için gerekecektir.Yine katılımı olacak diye yazdığınız fuara ait giriş biletleri yada davetiyeleri başvurunuzda sunmanız gerekecektir.

Başvuru içerisinde dikkat edilmesi gereken bir diğer kısım katılımcılardır. Formda yurt dışı iş gezisine katılmasını planladığınız firmaların bilgilerini dolduracaksınız. Burada yazdığınız firma sayısının ikili iş görüşmelerine katılması ve gezi ile alakalı sektörlerde olması gerekir. Yani bir makine fuarına o fuarla alakası olabilecek sektörleri götürebilirsiniz. Herhangi birini tutup bu fuarlara katılacak diyemezsiniz. Öyle bir firma illa ki katılacaksa organizasyonda Kosgeble ilgisi olmadan kendi masraflarını ödeyerek elbetteki katılabilir. Ama burada yurt dışı iş gezinizin sektörel olarak ilgililerini götürerek Kosgeb desteğinden faydalanabilirsiniz. Bu firmaların sayısıda en az 10 adet olmalı.

Başvuru esnasında 10 adet firma yazıp daha sonra bu katılımcı sayısını yine ilgili sektörlerde olmak kaydı ile artırabilirsiniz.Sizinde formda göreceğiniz üzere iş gezisinin kapsadığı iş kolları diye bir bölüm var oraya doğru sektörleri eksiksiz yazmalı bu sektörlerden olan firmaları destek için yönlendirmelisiniz.

3-Başvurunuz ilgili müdürlükçe onaylandıktan sonra tarafınıza gelecek onay yazısını takiben firmalarınızı Kosgeb müdürlüğüne başvuru yapmaları için yönlendirmelisiniz. Kosgeb müdürlüğüne firmaları gitmeden önce Kosgeb veritabanına kayıtlarının olup olmadığını sorgulatmalı , olmayanları önce sisteme kayıt ettirmelisiniz. Kaydı olup ta güncel olmayanlar da olabilir onlarda yine ilk önce kayıtlarını güncellemeli ve Kosgeb e-kobi sistemi üzerinde yurt dışı iş gezisi başvurularını yapmalılar.

4-Kosgeb sistemine giriş yapıldıktan sonra genel destek başvuruları içerisinde yurt dışı iş gezisi başvurusu var, orda girişi yapılırken ilgili meslek kuruluşunun adının olduğu iş gezisi bulunup seçilmeli ve ilgili diğer yerler doldurularak müdürlüğe teslimi yapılmalıdır.

5-Yurt dışı iş gezisine firma çalışanı sahibi yada ortaklarından birisi katılabilir, ama firma ile herhangi bir bağı olmayan kimsenin gezi başvurusu kabul edilmeyecektir.Yurt dışı iş gezisinin başlamasına 2 gün kalaya kadar firmalar gezi için başvuru yapabilir.

6-Gezi tamamlandıktan sonra başvuru yapan kurum gezide taahhüt edilen faaliyetlerin ne şekilde gerçekleştiğini , hangi firmanın hangi firma ile ikili iş görüşmesi yaptığını kanıtları ile birlikte Yurt Dışı İş Gezisi Sonuç Raporu nda başvuru yaptığı müdürlüğe teslim eder.

7-Müdürlük raporu inceleyerek yurt dışı iş gezisine olur verirse geziden destek almak için başvuru yapan ve başvurusu onaylanan bütün işletmeler e-kobi siteminden ödeme talep formunu doldurarak konaklama ve ulaşım giderlerine ait faturalarla Kosgeb ten ödeme talep ederler.Fatura tek başına yetmeyecektir, katılan firmanın bu faturaları ödediğine dair dekontlarıda fatura ekinde sunması gerekecektir.

8-Bir üst maddeden de anlaşılacağı üzere Kosgeb işletmelerin yurt dışına çıkış için gerçekleştirecekleri uçak masraflarını ve konaklama giderlerini karşılar. Başvuru yapan kurum organizasyonu üçüncü bir kuruma devredemeyeceğini başvuru formunda yer alan taahhütnamesinde imza eder. Ama bu gezinini bir acente tarafından yapılamayacağı manasına gelmez. Kurum için en kolayı bu işi bir acente aracılığı ile yapıp firmalara faturayı bu acente keser ve firmalar ödemelerini banka üzerinden kendileri ödeme yaparlarsa Kosgeb fatura ve dekontları kabul edecektir.

9-Kosgeb in yurt dışı iş gezisi desteği için firmalar faaliyette bulundukları yere göre ve gidilen ülkeye göre destek alacaklar. Eğer firma 1.Bölgede ise desteği %50 oranında 2.3.ve 4. ü bölgede olmaları halinde ise %60 5 ve 6. Bölgelerde ise %70 oranında destek alacaktır.

10-Firma her bir yurt dışı gezisi için Gidilen ülke Kuzey güney Amerika ,Avusturya Kıtası ile Asya pasifik ülkeleri olması halinde 5.000 ₺ Çin dahil diğer ülkeler için 3.000 ₺ destek alabilir Yani firma Ankara da İspanya ya gitti. Gidiş geliş ve konaklama masrafı için 5.000 ₺ (kdv hariç) harcadı 2.500 ₺ destek alır.

Nevşehir den bir firma aynı geziye katıldı %60 oranında destekleneceğinden 3.000 ₺ alır.

5.ve6 .bölgeden katılanlar ise 3.500 ₺ destek alacaktır.

11- Bir firma genel destek başvurusunu başlattıktan ve taahüdü müdürlüğe teslim ettikten sonra 3 sene içerisinde toplam 20.000 ₺ destek alabilir.

Daha ayrıntılı bilgi için bize yazabilirsiniz..